OM MIG

Din keramik är så lustfylld var det en vän som sa till mig en gång. Det hör till de finaste kommentarer jag fått om min keramik. Det är nämligen precis det jag vill: det ska synas hur kul jag har när jag skapar! Min lust till leran och skapandet skall lysa igenom och prägla det jag gör. 

Jag varierar och blandar olika keramiska tekniker. Det mesta jag gör är skulpterat, kavlat eller byggt på något sätt. Att dekorera tycker jag är roligt och jag växlar mellan att måla på fri hand, använda dekaler (det ser ut som bokmärken) eller göra screentryck med egenhändigt tecknade schabloner. I min verkstad samsas bruksgods dekorerade med änglar, blommor och schlagertexter tillsammans med skulpturer av knubbiga ballerinor, förtrollade grodprinsar och ljusstakar eller skålar i form av snälla drakar.

Rakubränning har en speciell plats i mitt hjärta då det är en teknik som bjuder på en intensiv och överraskande process. Samspelet mellan ugnens värme och luftens syre bildar de krackeleringar som är karaktäristiska för raku. Ibland ser man spår av tången man lyfter sakerna ur ugnen med eller av sågspånen de legat och brunnit i. Varje alster blir helt unikt - likt "ett fångat ögonblick".

                                                       Kerstin Ånhammar